facebook
twitter
Δραματικές εξελίξεις για τη δολοφονία της εφοριακού


Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

Δραματικές είναι οι εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη μετά την εύρεση άγνωστου DNA στα νύχια της. Κάτι που σημαίνει ότι η άτυχη 32χρονη πάλεψε με άγνωστο άτομο κι όχι μόνο με τον 58χρονο που έχει συλληφθεί.

Σύμφωνα με την  espresso θα ζητηθεί από τον 58χρονο να αναγνωρίσει το άτομο που έχει περιγράψει ότι όχι μόνο έπαιξε ρόλο μεσάζοντα εκείνων που ήθελαν να σκοτώσουν την 32χρονη, αλλά μετά τη σύλληψή του προσπάθησε να “του κλείσει το στόμα” όταν ήταν στο μεταγωγών, δίνοντάς του, όπως περιγράφει, ένα χάπι.

Η νέα κατάθεση θα δοθεί την Πέμπτη και ο 58χρονος θα κληθεί να αναγνωρίσει τον “αστυνομικό” τον οποίο ο ίδιος αναφέρει στις συμπληρωματικές του καταθέσεις ως “Χάρη” και ως τον ένα από τους δύο ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή και του έδωσαν την εντολή να σκοτώσει την άτυχη εφοριακό.

Το στοιχείο του άγνωστου DNA αλλάζει τα δεδομένα. Θυμίζουμε ότι ο 58χρονος σε συμπληρωματική του κατάθεση δήλωσε ότι δεν είναι εκείνος που σκότωσε τη γυναίκα στο Β’ Νεκροταφείο. Πως η Δώρα Ζέμπερη ήταν ζωντανή όταν την εγκατέλειψε και πως ήταν άλλο χέρι που της έδωσε τα θανατηφόρα χτυπήματα.

Σε κάθε περίπτωση το DNA τρίτου ατόμου δεν “αθωώνει” τον 58χρονο καθώς τα στοιχεία σε βάρος του για την επίθεση κατά της 32χρονης είναι συντριπτικά, ωστόσο είναι ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί.


Πηγή: tanea.gr

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας αναφέρεται τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa υπό τον τίτλο «Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα: ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική'».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκατοντάδες χιλιάδες -σχεδόν ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διαδηλωτές- «ζητούν να έχει η Ελλάδα τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του ονόματος Μακεδονία. ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον ελληνική', φώναζαν άνθρωποι που ήρθαν με λεωφορεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, όπως μετέδωσε η τηλεόραση. Στις διαδηλώσεις της Κυριακής είχαν καλέσει εθνικιστικές και θρησκευτικού προσανατολισμού οργανώσεις. Συμμετείχαν επίσης συντηρητικοί πολιτικοί και δεξιοί λαϊκιστές όπως και επίσκοποι από πολλές περιοχές της χώρας».

Το ρεπορτάζ του DLF

«Διαδηλωτές ζητούν από τη ‘Μακεδονία'* αλλαγή ονόματος», είναι ο τίτλος σχετικής είδησης που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk που σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, πολλοί άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους εξαιτίας της διαμάχης για το όνομα με τη γειτονική ‘Μακεδονία'. Αξιώνουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ονόματος. Οι διοργανωτές υπολογίζουν με έως και ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Στην παρούσα φάση διαμεσολαβούν μεταξύ των δυο πλευρών τα Ηνωμένα Έθνη. […] Η διένεξη στέκεται εδώ και χρόνια εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (σσ. της ΠΓΔΜ) με ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Το περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά του επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες του τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τη βοήθεια του καθηγητή Ιστορίας του Πολιτισμού της ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας Στέφαν Τρεμπστ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που επιτάσσουν να μην χρησιμοποιεί η ΠΓΔΜ το συνταγματικό της όνομα, ο καθηγητής Στέφαν Τρεμπστ σημειώνει: «Από ελληνική σκοπιά ελλοχεύει κίνδυνος για τη χώρα εάν το όνομα μιας γειτονικής χώρας απορρέει από την ομώνυμη ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Αυτό είναι παράλογο διότι η Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και διαθέτει έναν δυσανάλογα μεγαλύτερο στρατό από τη μικροσκοπική ‘Μακεδονία'. Γι΄ αυτό και θεωρώ τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και εξωτερικής πολιτικής παράλογη την ελληνική θεώρηση».

Συνέντευξη στο Spiegel: Αδικαιολόγητοι οι φόβοι των Ελλήνων


Το ίδιο κατηγορηματικός είναι ο Στέφαν Τρεμπστ και στο ερώτημα κατά πόσον είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι για άμεσες ή έμμεσες εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπιανών:

«Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τίτο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ορισμένες παράλιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης ανήκουν στη Γιουγκοσλαβία. Το 1991, όταν η ‘Μακεδονία' ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, εθνικιστές έλληνες πολιτικοί αλλά και τμήματα της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας το επανέφεραν αυτό στη συνείδηση των πολιτών. Ωστόσο κανένας πολιτικός στη ‘Μακεδονία' που θέλει να θεωρείται σοβαρός, δεν προβάλει αλυτρωτικές διεκδικήσεις».

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πολιτισμού της ανατολικής Ευρώπης εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζάεφ τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις και πως η επιδιωκόμενη συμφωνία με την Ελλάδα συνιστά μεγάλη δοκιμασία για τον ίδιο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό του μέλλον. Διότι η συμφωνία θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, τότε τα πράγματα για τη ‘Μακεδονία' θα είναι ακόμη χειρότερα και από τα τελευταία δέκα χρόνια του εθνικιστικού καθεστώτος», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι η μη λύση ενδέχεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ της σλαβόφωνης πλειοψηφίας και της μεγάλης αλβανικής μειονότητας.

*Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών αρθρογράφων και σχολιαστών αναφέρεται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως «Μακεδονία» (για την ακρίβεια Mazedonien έναντι Makedonien που χρησιμοποιούν για την Ελλάδα)


Πηγή: skai.gr

 

Απειλητική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιάς έστειλαν άγνωστοι, γράφοντάς του ότι του επιφυλάσσουν τρεις σφαίρες, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Η επιστολή, που ήταν ανυπόγραφη, εστάλη τη στιγμή που εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για επίλυση του Σκοπιανού.

Πηγή: skai.gr

 

Να καταστεί ο Πειραιάς, λιμάνι εκκίνησης της κρουαζιέρας, στοχεύουν οι επενδύσεις που προβλέπονται στο master plan του ΟΛΠ και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης την Τετάρτη. 

Μεταξύ άλλων στο σχέδιο που παρουσίασε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης προβλέπεται η ανέγερση τεσσάρων ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων, με συνεδριακά κέντρα, η δημιουργία open mall 40.000 τμ, νέοι προβλήτες για πρόσδεση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, κ.α . Σύμφωνα με τον κ. Μώραλη στόχος του ΟΛΠ είναι 580.000 επιβάτες κρουαζιέρας, εκ των οποίων 100.000 τουρίστες από την Κίνα, να επιβιβάζονται από τον Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης σημείωσε χαρακτηριστικά πως "στόχος δικός μας δεν είναι οι τουρίστες απλώς να έρχονται στο λιμάνι για να επιβιβαστούν αλλά κυρίως να βγαίνουν από το λιμάνι στην πόλη", στηρίζοντας την τοπική οικονομία. Ακόμη υπογράμμισε ότι από την στιγμή που το λιμάνι καταστεί λιμάνι εκκίνησης κρουαζιέρας, οι τουρίστες δεν θα μένουν όπως τώρα συμβαίνει με κάθε κρουαζιερόπλοιο μόνο οκτώ ώρες αλλά θα διανυκτερεύουν . 

Από την παράταξη "το Λιμάνι της Αγωνίας", η Μαρία Σταθάκη, επισήμανε ότι το master plan του ΟΛΠ θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην πόλη του Πειραιά και πρέπει να αποτραπούν αρνητικές επιπτώσεις . Γι αυτό ζήτησε να υπάρξει μια ευρύτατη ενημέρωση και διάλογος με την τοπική κοινωνία.

Πηγή: tanea.gr

 

Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ εξάρθρωσε κύκλωμα, το οποίο εξήγαγε τεράστιες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης στο εξωτερικό. Ειδικότερα, σε αποθήκη που εντοπίστηκε στη Νέα Πέραμο, κατασχέθηκε σχεδόν μισός τόνος ακατέργαστης κάνναβης (ποσότητα 407 κιλών και 640 γραμμαρίων), και μετά από οργανωμέμνη επιχείρηση συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας Ελληνας 30 ετών και ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας 38 ετών.34235

Οι συλληφθέντες είχαν αποκρύψει την κάνναβη εντός σάκων ρυζιού που είχαν τοποθετήσει σε παλέτες με σκοπό να αποσταλούν στην Ολλανδία. Η αξία της ποσότητας της ακατέργαστης κάνναβης που κατασχέθηκε υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο Ελληνας με πλαστά στοιχεία αγόραζε μεγάλες ποσότητες ρυζιού από εμπορικές επιχειρήσεις, τις οποίες μετέφερε στον εκμισθωμένο από αυτόν αποθηκευτικό χώρο.

Εκεί με τον συνεργάτη του απέκρυπτε επιμελώς την κάνναβη εντός των σάκων του ρυζιού τους οποίους εν συνεχεία απέστελλε ως νόμιμο εμπόρευμα σε χώρες του εξωτερικού με φορτηγά διεθνών μεταφορών.

Με την συγκεκριμένη μέθοδο εκτιμάται ότι είχε διακινηθεί ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης άνω του ενός τόνου σε Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία.

Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό ύψους 10.000 ευρώ, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), ένα φορτηγό αυτοκίνητο τύπου VAN και πλήθος κινητών τηλεφώνων και εγγράφων προς αξιολόγηση.

Διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό των προηγούμενων αποστολών και την τυχόν συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων στο κύκλωμα.

Πηγή kathimerini.gr