facebook
twitter
Νίμιτς για το Σκοπιανό - Τι προβλέπει για όνομα, Σύνταγμα


Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Η υιοθέτηση μιας νέας και μόνιμης ονομασίας για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), η οποία θα ισχύει erga omnes τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας, συνδέεται από τον Μάθιου Νίμιτς ευθέως και μόνο με την ένταξη του γειτονικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του «Βήματος» αυτό σημαίνει ότι το σημερινό συνταγματικό όνομα («Republika Makedonija» - «Δημοκρατία της Μακεδονίας») θα παραμείνει σε ισχύ στο εσωτερικό της χώρας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτό αναφέρει ξεκάθαρα ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην τετρασέλιδη «Δέσμη Ιδεών» που κατέθεσε στις 17 Ιανουαρίου στις δύο πλευρές, ολόκληρο το κείμενο της οποίας δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά «Το Βήμα». 

Παράλληλα και αναφορικά με την πρόσκληση και ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Νίμιτς επισημαίνει ότι την ημερομηνία κατά την οποία τα Σκόπια θα ενταχθούν επισήμως στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διεξάγουν τις διμερείς σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη με βάση τη νέα επίσημη ονομασία που θα καταχωρηθεί αλφαβητικά υπό το αγγλικό γράμμα «Μ».

Η ρήτρα «μη αποκλειστικής χρήσης»

Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε στους δύο διαπραγματευτές ο κ. Νίμιτς, δεν υπάρχει αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ προκειμένου να αλλάξει η σημερινή συνταγματική ονομασία ή άλλα σημεία που κατά ορισμένους έχουν αλυτρωτικό περιεχόμενο. Η κυβέρνηση της πΓΔΜ είναι η αρμόδια να κρίνει ποιες θα είναι οι «δεσμευτικές, αξιόπιστες και αμετάκλητες εθνικές διαδικασίες» για την εφαρμογή της λύσης. 

Ο κ. Νίμιτς προτείνει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι δεν τρέφουν εδαφικές βλέψεις ή αξιώσεις (η πρόταση αυτή είναι στη βάση αμοιβαιότητας), όπως και ότι σέβονται η μία την πολιτισμική κληρονομιά της άλλης. Σε ό,τι αφορά τα θέματα εμπορικής χρήσεως, ο κ. Νίμιτς επανέρχεται στη ρήτρα «μη αποκλειστικής χρήσης» των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός». Καλεί δε τις δύο πλευρές να φθάσουν μεταξύ τους σε συμφωνία που θα είναι εφαρμοστέα σε όλες τις γλώσσες για τη χρήση αυτών των όρων.

Αναφορικά επίσης με τη μετάφραση της νέας ονομασίας τόσο από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές όσο επίσης από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και τρίτα μέρη, αυτά θα μπορούν να τη μεταφράζουν κατ’ επιλογήν τους ή και να τη διατηρούν αμετάφραστη – προτίμηση την οποία έχει ήδη εκδηλώσει η Αθήνα διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η εθνικότητα και η γλώσσα

Στα ζητήματα της εθνικότητας (nationality) και της γλώσσας (που αποτελούν τους δύο πυλώνες της ταυτότητας και προκάλεσαν ένταση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια και όσα δήλωσε μαζί με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ), ο ειδικός απεσταλμένος προτείνει την επιλογή ανάμεσα είτε στη σλαβική εκδοχή «makedonski» είτε στην περιγραφή με βάση το επίσημο όνομα ή με βάση τη σύντομη εκδοχή του (π.χ. πολίτης της «Δημοκρατίας της Ανω Μακεδονίας»). 

Αναφορικά με τα ονόματα που προτείνονται, ο κ. Νίμιτς παραθέτει (στη σλαβική γραφή) τα ονόματα που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήτοι τα «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», παραμένοντας όμως ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις. Στο κείμενό του χρησιμοποιεί ως παράδειγμα για να παρουσιάσει τις ιδέες του το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας» (Republika Gorna Makedonija), εξ ου και η σύγχυση που πρόσφατα προκλήθηκε ότι σε αυτό το όνομα συμφώνησαν ήδη οι δύο πλευρές.

Τα κεφάλαια περί της εφαρμογής της λύσης και του εύρους χρήσεως, έτσι όπως αναφέρονται στη Δέσμη Ιδεών, πρέπει να ιδωθούν συνδυαστικά. Η εφαρμογή της λύσης, κατά τον κ. Νίμιτς, θα προκύψει από τον συνδυασμό της κατάθεσης μιας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενός ψηφίσματος που θα υιοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, της επικύρωσης της λύσης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων αλλά, επίσης, «δεσμευτικών, αξιόπιστων και αμετάκλητων εθνικών διαδικασιών» από την πΓΔΜ, «συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νομοθεσίας από το Κοινοβούλιο και εκτελεστικής πράξης και, στο μέτρο που θεωρηθούν απαραίτητα, άλλων νομικά αναγκαίων μέτρων».

«Σπονδυλωτή διαδικασία» για το εύρος χρήσης

Ο πολύπειρος αμερικανός διπλωμάτης και νομικός προτείνει επίσης μία «σπονδυλωτή διαδικασία» σε σχέση με το εύρος χρήσης. Το αρχικό στάδιο προβλέπει ότι μετά την υιοθέτηση του σχετικού ψηφίσματος για τη νέα επίσημη ονομασία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αυτή θα χρησιμοποιείται «σε όλα τα επίσημα πολυμερή διεθνή πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων, συνθηκών, συμφωνιών και επίσημων εγγράφων». Επιπλέον, η πΓΔΜ θα πρέπει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειές της» ώστε η νέα ονομασία «να χρησιμοποιείται στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλους πολυεθνικούς οργανισμούς». Την ίδια στιγμή όμως, ο κ. Νίμιτς προβαίνει σε τρεις σημειώσεις. 

Πρώτον, ότι ο όρος «Μακεδονία» (Makedonija), σε αμετάφραστη ή μεταφρασμένη μορφή, μόνος του, δεν θα χρησιμοποιείται από τα Σκόπια ως επίσημο όνομα του κράτους σε κανένα πλαίσιο. 

Δεύτερον, ότι οι όροι «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «πΓΔΜ» (former Yugoslav Republic of Macedonia και fYROM) θα παύσουν να χρησιμοποιούνται ως αναφορές για τα Σκόπια. 

Τρίτον – και όπως φαίνεται σημαντικότερο – ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Republika Makedonija) θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται εσωτερικά μέχρι την ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ.

Προϋποθέσεις και ενδεχόμενες περιπλοκές

Τίθενται πάντως δύο προϋποθέσεις που ελαφρώς περιπλέκουν την κατάσταση. Ο κ. Νίμιτς υπογραμμίζει ότι ακόμη και μετά την ένταξη στην ΕΕ θα μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στη χρήση της νέας ονομασίας «erga omnes για όλους τους επίσημους σκοπούς εσωτερικά καθώς και διεθνώς». Ποιες είναι αυτές οι εξαιρέσεις; Όταν «η χρήση είναι αποκλειστικά εσωτερική» (εντός πΓΔΜ) και «η επηρεαζόμενη εσωτερική δραστηριότητα και τα έγγραφα» που σχετίζονται με αυτή «δεν βρίσκονται εντός της αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Νίμιτς αποφεύγει πάντως να εξειδικεύσει πού ακριβώς αναφέρεται, επιτείνοντας τη σύγχυση. 

Αυτό θα είναι ένα σημείο που θα απαιτήσει σοβαρές διευκρινίσεις, καθώς η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ είναι συνήθως μακρά και η γειτονική χώρα έχει να διανύσει μακρύ δρόμο μεταρρυθμίσεων. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν επίσης προς «Το Βήμα» ότι «η εφαρμογή της λύσης θα είναι μεν σταδιακή, αλλά παράλληλα θα απαιτηθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις εν όψει της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ». 

Κύκλοι της Συμμαχίας σημείωναν ότι μεταξύ της πρόσκλησης μιας χώρας για ένταξη και της οριστικής ένταξης μεσολαβεί ένα διάστημα που δεν καθορίζεται δεσμευτικά (αν και η πρακτική δείχνει ότι δεν ξεπερνά τους 4 μήνες). Παράλληλα, μία σειρά μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει, ατύπως μεν, εντόνως δε, επιφυλάξεις για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία λόγω της εσωτερικής πολιτικής της αστάθειας. Πρόκειται για τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία, κράτη του ευρωπαϊκού πυρήνα, τα οποία προφανώς βλέπουν ότι μετά το ΝΑΤΟ τα Σκόπια θα χτυπήσουν την πόρτα της ΕΕ και ενδεχομένως έχουν δεύτερες σκέψεις.


Πηγή: skai.gr

Οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό συνεχίζονται ξεκαθαρίζει ο Νίκος Κοτζιάς αντιδρώντας στο συλλαλητήριο στην Αθήνα με μία ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Τwitter. «Συνεχίζω, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη, να διαπραγματεύομαι για το καλό της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο υπουργός δηλώνει με νόημα ότι «εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους», εννοώντας ότι δεν προσήλθαν στο συλλαλητήριο. Υιοθετεί έτσι τις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ για μόλις 140.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. 

«Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, έκανε στο λογαριασμό του στο Twitter την εξής ανάρτηση: «Αντί ο κ. Κοτζιάς να ευχαριστήσει με σεμνότητα τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που σήμερα στο Σύνταγμα του έδωσαν δύναμη να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση, εκείνος κατέφυγε σε ένα μίζερο μικροκομματισμό, πολύ κατώτερο της ιστορικότητας των στιγμών. Κρίμα.»

Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση από το Σύνταγμα στην ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης έκανε λόγο για “πατριώτες που μας κυβερνούν” και βαποράκια τους τους αριστεριστές που χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι του για να τον εμποδίσουν να μιλήσει μπροστά στον κυρίαρχο λαό. 

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» διεμήνυσε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου στο μεγάλο συλλαλητήριο. 

Την έντονη ενόχληση της Αθήνας προκάλεσε στο μεταξύ το γεγονός ότι ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ΠΓΔΜ με την ονομασία «Μακεδονία» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Πηγή: skai.gr

 

Η διπλή «βόμβα» που έπεσε χθες από την πρωτεύουσα της πΓΔΜ τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις, παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Μ. Νίμιτς αλλά και αυτήν του Ν. Κοτζιά ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο.

Οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, που έθεσε ξεκάθαρα θέμα «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας αλλά και η δήλωση του ειδικού διαμεσολαβητή ότι η Ελλάδα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις εν εξελίξει συζητήσεις για το «Σκοπιανό».

Κι όλα αυτά λίγα μόλις 24ωρα από το συλλαλητήριο της Κυριακής όπου αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες πολίτες αλλά προκαλεί και φόβους για επεισόδια και διχασμό της ελληνικής κοινωνίας.

Χθες ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ξεκάθαρα από τα Σκόπια ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά, δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

«Κάρφωσε» δηλαδή την ελληνική πλευρά σε ένα ζήτημα που είναι ευαίσθητο καθώς τίθεται θέμα αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος χώρας.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Ανέφερε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.


Ο κ. Νίμιτς σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών».

Και η «βόμβα» Ντιμιτρόφ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να λεγόμαστε ''Μακεδόνες'' και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος στο σύνολο των σλαβικών γλωσσών». Σημείωσε δε, πως «αν θιχτεί ζήτημα ταυτότητας δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος».

Ο κ. Ντιμιτρόφ επέμενε ιδιαίτερα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και στο θέμα της γλώσσας, σημειώνοντας ότι «σέβομαι απολύτως και αντιλαμβάνομαι τους έλληνες πολίτες που θέλουν να ταυτίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας και να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες». Ωστόσο, όπως είπε, «στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον λαό του να αποκαλείται μακεδονικός λαός».

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε πως «υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει σεβαστή η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών θα τον βρούμε. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τον βρούμε» πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση η στάση Ντιμιτρόφ δεν δείχνει ότι επικρατεί μετριοπάθεια από την πλευρά της πΓΔΜ και φαίνεται ότι μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ αποφασίστηκε η σκλήρυνση της στάσης που ασφαλώς δυναμιτίζει το κλίμα.


Πηγή: skai.gr

 

Στη λογική της προοπτικής ταχείας εξέλιξης των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό κινείται και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπως φάνηκε από τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες πριν από τις συναντήσεις που θα έχει στα Σκόπια ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Ζάεφ μίλησε χθες για το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο αφενός δεν είναι εμπόδιο, αφετέρου μπορεί να αποτελέσει «μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε μάλιστα ότι «τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με τον νόμο και με ταχεία διαδικασία», ενώ διευκρίνισε ότι νωρίτερα οι πολιτικοί θα πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους. Παράλληλα, χθες, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Μίλε Μποσνιάκοφσκι, ανέφερε ότι εντός της επόμενης περιόδου θα ανακοινωθεί και η απόφαση της μετονομασίας του αυτοκινητοδρόμου Σκοπίων - Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου των Σκοπίων. Επίσης, αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια είπε ότι η στιγμή για λύση στο ονοματολογικό είναι η κατάλληλη, προσθέτοντας πως αυτή την περίοδο οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων.

Ο κ. Νίμιτς έφθασε χθες στα Σκόπια και σήμερα θα συναντηθεί με τον κ. Ζάεφ, τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον Αλί Αχμέτι του DUI, του βασικού αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ. Χθες, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ΜΙΑ, ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι οι συναντήσεις στην Αθήνα ήταν θετικές, εκφράζοντας την ελπίδα του και οι επαφές του στα Σκόπια να είναι εξίσου καλές. Θα είναι η πρώτη ευκαιρία του κ. Νίμιτς να συζητήσει με την ηγεσία της χώρας, έπειτα και τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος και του περιέγραψε την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού εγγράφου το οποίο θα έχει τη νομική ισχύ ενός συνολικού συμφώνου που θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Μετά και τις σημερινές επαφές του κ. Νίμιτς αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος ενδοκυβερνητικών διεργασιών: αυτή τη φορά ο κ. Κοτζιάς θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο των συζητήσεων. Πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς θα προετοιμάσει την πρόταση του ταχέως και θα τη δώσει στον κ. Ντιμιτρόφ το συντομότερο δυνατόν, εντός του Φεβρουαρίου.

Το όνομα

Ως προς την ονοματολογία των τελευταίων 24ωρων, διπλωματικές πηγές δεν την επιβεβαίωναν. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι παραμένουν τα αρχικά ονόματα που είχε προτείνει ο κ. Νίμιτς, δηλαδή Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία), Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη) και Μακεδονία (Σκόπια). Κάποια από αυτά τα ονόματα έχουν απορριφθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά. Επιπλέον, δεν έχει αποφασιστεί και η μορφή που θα έχει η ονομασία και, βεβαίως, τα συνδεδεμένα με αυτήν ζητήματα (συντομογραφίες κ.λπ.). Αν δηλαδή η ονομασία θα αποτελείται από μία ή δύο λέξεις και αν αυτή θα επηρεάζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την ιθαγένεια και τη γλώσσα, ζητήματα ιδιαίτερα κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση η οποία διεξάγεται.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Επί μια εξαετία ήταν επικεφαλής του EuroWorking Group ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ και έζησε από κοντά όλους τους κλυδωνισμούς της ευρωκρίσης. Σε συνέντευξη επί τη αποχωρήσει του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung απαντά στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρίτο πακέτο διάσωσης.

«Είμαστε πεπεισμένοι» λέει «ότι μετά από μια οκταετία με προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Γιατί τα προγράμματα αυτά μακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη νομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών δεν μετέτρεψαν τη Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, ωστόσο απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες και τα λάθη».

Η έκπληξη της τελευταίας χρονιάς

Ο Τόμας Βίζερ ομολογεί ότι τα προγράμματα διάσωσης μπορούν να πετύχουν επιδιορθώσεις του υπάρχοντος συστήματος, όχι όμως και να προχωρήσουν σε πραγματικά βαθιές τομές στην κοινωνία. Και ποιος μπορεί να πετύχει σε μια χώρα τέτοιες τομές και ουσιαστικές αλλαγές;

«Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών και των πολιτών της κάθε χώρας» απαντά ο Βίζερ. «Θα πρέπει να ασκήσουν αυτοκριτική και να αναζητήσουν τις αιτίες της κρίσης. Από όλες τις χώρες της κρίσης αυτό το πέτυχε καλύτερα η Ιρλανδία. Καλά προχώρησε το πράγμα και στην Ισπανία, κάπως λιγότερο καλά στην Πορτογαλία και την Κύπρο. Στην Ελλάδα όμως δεν το βλέπουμε ακόμα. Εκεί υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους. Μόνο όμως όταν μια κυβέρνηση ενστερνισθεί τους στόχους ενός προγράμματος, μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του… Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο.»

Αντίθετα ο Τόμας Βίζερ θυμάται με δέος την πρώιμη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με διαπραγματευτή τον Γιάνη Βαρουφάκη. Για την ιστορία:

«Αυτό που θυμάμαι εντονότερα είναι ότι ο Βαρουφάκης μονολογούσε υπερβολικά και δεν ενδιαφερόταν για διάλογο. Αυτό εξηγείται και από το ότι εξαρχής ακολουθούσε τη στρατηγική να μην καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Κι αυτό με σκοπό την τελευταία στιγμή και χάρη στον πανικό που θα δημιουργούνταν να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους. Επρόκειτο για μια λανθασμένη τακτική που κόστισε στον ελληνικό λαό πολύ χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση».

Πηγή: skai.gr