facebook
twitter
ΔΝΤ: Να μην υπάρξει εφησυχασμός μετά το πρόγραμμα


Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

Αισιόδοξος για την ανάκαμψη που παρουσιάζουν τα οικονομικά της Ελλάδας εμφανίστηκε o διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ,  μιλώντας στο Reuters, ωστόσο, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζέφρι Φρανκς, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η κυβέρνηση επανήλθε στις αγορές ευελπιστώντας να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης.

Ωστόσο, σημειώνει, παραμένει πρόκληση το να δελεαστούν επενδυτές για το επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα. Θα ήταν δείγμα εμπιστοσύνης η προσέλκυση περισσότερων συντηρητικών funds, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στις αγορές ομολόγων.

Δύο μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters πως δεν είναι πιθανό να συμμετάσχουν επειδή εξακολουθούν να ανησυχούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένας άλλος επενδυτής δήλωσε ότι θα κινηθεί προσεκτικά.

Για άλλους επενδυτές πάντως, -επισημαίνει το Reuters- η Ελλάδα έχει προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και η επικείμενη δημοπρασία προσφέρει νέες ευκαιρίες.

Παρά την βελτιωμένη εικόνα, ο Τζέφρι Φρανκς συνέστησε προσοχή. Σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, και ότι το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος. Χρειάζονται όμως, όπως είπε, μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά την λήξη του προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

Η πρώτη μεγάλη δοκιμαστική πορεία της Ελλάδας, πριν από την επιστροφή στην αγορά ομολόγων, φαίνεται να είναι προ των πυλών, γράφει η γερμανική FAZ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, υπάρχουν πέντε τράπεζες που έχουν αναλάβει στοχευμένα την έγκαιρη τοποθέτηση ομολόγων την επόμενη εβδομάδα, όπως γράφει η θυγατρική της Thomson Reuters IFR.

Ως εκ τούτου, τα συμμετέχοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι η Barclays, η BNP Paribas, η Citigroup, η JP Morgan και η Nomura. Πρόκειται για ομόλογα διάρκειας επτά ετών και αυτό είναι ένα τεστ, καθώς η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι.

Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα επιθυμεί να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, αποθεματικό ύψους 19 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Περίπου το ένα τρίτο αυτού του ποσού μπορεί να καλυφθεί από την κυβέρνηση, από τα ήδη ληφθέντα μέτρα. Η κυβέρνηση θέλει να φέρει περισσότερα δισεκατομμύρια μέσω νέων ομολόγων, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Πηγή: skai.gr

 

Ηταν Μάρτιος του 2015 όταν η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση αποφάσιζε να χορηγήσει στους 18.000 εργαζομένους του ομίλου ΔΕΗ το λεγόμενο "επίδομα σίτισης".

Ενα "κοινωνικό μισθό", όπως τον αποκαλούσαν οι συνδικαλιστές, μια παροχή σε είδος ή ένα "τροφείο" στο χώρο εργασίας, που φτάνει τα 6 ευρώ την ημέρα, και αν πολλαπλασιαστεί με το προσωπικό της επιχείρησης, ισούται με περίπου 15 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ομως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ήταν τριετής (2015-2018). Λήγει σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου, και η διοίκηση του Μ.Παναγιωτάκη, που προσπαθεί να κόψει από παντού για να συμμαζέψει τα οικονομικά της ΔΕΗ, αποφάσισε να κόψει και το τροφείο.

Το γεγονός αυτό ήταν η πιο βασική με οικονομικό υπόβαθρο αιτία, για την οποία οι ΓΕΝΟΠίτες τα "έσπασαν" προ ημερών στις συζητήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη νέα συλλογική σύμβαση.

Και από χθες, προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, ενώ καλούν τη διοίκηση που προχωρά σε περικοπές για να βελτιώσει τα οικονομικά της ΔΕΗ, να απαντήσει τι απέγιναν οι περικοπές μισθών ύψους 5,5 δισ. ευρώ της τελευταίας πενταετίας, αφού ούτε σε μείωση τιμολογίων απεικονίστηκαν, ούτε στα κέρδη της εταιρίας.

Τα πράγματα δεν θα έπαιρναν διαστάσεις έξω από το μικρόκοσμο της ΔΕΗ αν δεν ήταν τέτοια η συγκυρία. Εδώ και μήνες η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην διαταραχθεί το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες και η εργασιακή ειρήνη στη ΔΕΗ, ενόψει της επικείμενης πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο νόμο για τη ΔΕΗ ο οποίος θα έρθει οσονούπω στη Βουλή, οι αγοραστές των μονάδων θα υποχρεώνονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για 5 τουλάχιστον χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που το Μαξίμου έφτιαξε μέχρι και video για να διαφημίσει την έκπτωση 30% στο ρεύμα για 140.000 νοικοκυριά σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Εκπτωση που μπορεί να παρουσιάζεται από τη κυβέρνηση ως ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή ως ένα ανταποδοτικό μέτρο για τη μόλυνση που υφίστανται τόσα χρόνια οι περιοχές λόγω ΔΕΗ, όμως στην πραγματικότητα επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι για την πώληση των μονάδων.

Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να διαταραχθεί το κλίμα που με τόσο κόπο και προσπάθειες διασφάλισε η ίδια, και τοπικά στελέχη όπως ο Περιφερειάρχης Δ.Μακεδονίας Θ.Καρυπίδης.

Μπρα ντε φερ

Ενα μπράντ ντε φερ επομένως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη νέα συλλογική σύμβαση, μπορεί να δώσει το καλύτερο "πάτημα" για να χοντρύνουν οι αντιδράσεις. Στη κυβέρνηση δεν θα το ήθελαν, ειδικά τώρα που οι όποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις διεργασίες. Τυχαίο δεν είναι λοιπόν ότι σε μια προσπάθεια της ΔΕΗ να χαμηλώσει τους τόνους, κύκλοι της επιχείρησης έλεγαν χθες ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της αποεπένδυσης στη λιγνιτική παραγωγή και των διαπραγματεύσεων με τη ΓΕΝΟΠ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Στην ουσία κανένα δεν συμφέρει σε αυτή τη φάση μια αναταραχή για το "τροφείο". Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί πιστεύουν ότι ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ τελικά θα τα βρούν. Και η χορήγηση του επιδόματος σίτισης θα ενταχθεί κανονικά στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Τι χωρίζει τις δύο πλευρές ; Ενα ποσό περίπου 45 εκατ. ευρώ. Τόσο υπολογίζεται το επίδομα στη τριετία, αφού ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ το χρόνο. Την κυβέρνηση δεν την απασχολεί μόνο η εργασιακή ειρήνη στη ΔΕΗ τώρα, δηλαδή έως τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων. Γνωρίζει άλλωστε ότι απεργίες θα γίνουν από τη ΓΕΝΟΠ, ακόμη και να μην είχε προκύψει θέμα "τροφείου".

Την απασχολεί κυρίως η επόμενη ημέρα. Να μην φοβηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ότι δεν θα υπάρχει εργασιακή ειρήνη στη ΔΕΗ όταν και εφόσον οι μονάδες περάσουν, στα χέρια τους. Είναι ένας πειστικός λόγος για να ικανοποιήσει το αίτημα της ΓΕΝΟΠ.

Πηγή: tanea.gr

 

Σοβαρά προβλήματα αλλά και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών (POS) στα κυλικεία των σχολείων.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «η απόφαση αυτή φέρνει σε αδιέξοδο εκατοντάδες επαγγελματίες που λειτουργούν τα σχολικά κυλικεία και δεκάδες χιλιάδες μαθητές. 

Όπως εξήγησε οι μαθητές και τα κυλικεία δεν είναι δυνατόν για την αγορά ενός σάντουιτς ή αναψυκτικού να επιβαρύνονται με διαδικασίες πληρωμής με κάρτες, δεδομένου τόσο της αδυναμίας να φέρουν κάρτες οι μαθητές όσο και άλλων εγγενών προβλημάτων λειτουργίας POS από τα κυλικεία.

Είναι μια εντελώς αχρείαστη και υπερβολική απόφαση η οποία πρέπει να αποσυρθεί σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και πρόσθεσε πως θα επιδιωχθεί συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ως «ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου», χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη διάταξη ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.

Πηγή: skai.gr

 

Δέκα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την μαρίνα του Αλίμου.

Η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε σήμερα και σύμφωνα με την ενημέρωση του ΤΑΙΠΕΔ τα 10 επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι τα εξής:

1. ΚΑΣΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ KAI ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

2. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και TEK – ART CALAMIS VE FENERBAHCE MARMARA TURIZM TELESISLERI A.S

3. ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

4. Α.Τ.Ε.Σ.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

5. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ

6. ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΦΩΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΔΟΜΩΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ

7. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ PORT ADHOS SAS- DREAM YACHT METITERRANΕE - J&P AVAX S.A

8. AVIAREPS - COSMOS ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

9. ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ARCHIRODON GROUP NV - A1 YACHT TRADE CONSORTIUM AE - ΣΤΗΡΙΞIΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ.

10. LAMDA DOGUS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Πηγή: kathimerini.gr