facebook
twitter
Οταν ο υπολογιστής θα «διαλέγει» θεραπεία για τον καρκίνο


Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, το ιατρικό συμβούλιο που θα αποφασίζει το θεραπευτικό σχήμα ενός ανθρώπου που έχει νοσήσει από καρκίνο θα έχει στο επίκεντρο όχι μόνον τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις του ασθενούς, αλλά και έναν υπολογιστή, που θα περιέχει το software ενός ογκοπροσομοιωτή. Προτού επιλεγεί η συνιστώμενη θεραπεία, θα πραγματοποιούνται πειράματα στον υπολογιστή (in silico) με τα διάφορα υποψήφια θεραπευτικά σχήματα, εν συνεχεία ο ογκοπροσομοιωτής θα κατατάσσει όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές βάσει των πιθανοτήτων επιτυχίας αναφορικά με την εξέλιξη του καρκινικού όγκου, αλλά και την εμπλοκή των λοιπών υγιών ιστών του σώματος.

Η παραπάνω διεπιστημονική προσέγγιση έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στο πλαίσιο του Ευρωαμερικανικού Ερευνητικού Προγράμματος μεγάλης κλίμακας «Υπολογιστικοί ορίζοντες στον καρκίνο - CHIC για την In Silico Ογκολογία». «Τα καινοτόμα μαθηματικά υπερμοντέλα και ογκοπροσομοιωτές τα δημιουργήσαμε χάρη στη γνώση των θετικών επιστημών», λέει στην «Κ» ο δρ Γιώργος Σταματάκος, διευθυντής Ερευνών στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, τονίζοντας πως «οι προγραμματιστές δημιούργησαν ασφαλή τεχνολογικά εργαλεία και μοντέλα προσομοίωσης, ενώ οι κλινικοί γιατροί συνέλεξαν πολύτιμα δεδομένα».

Η τετραετής εντατική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ως συντονιστές το ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ), το ΙΤΕ (Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας) και το ΤΕΙ Κρήτης, τα Πανεπιστήμια του Ζάαρλαντ (Γερμανία), της Οξφόρδης, της Πενσιλβάνια (ΗΠΑ), το UCL (University College London) και άλλα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα στις δύο ηπείρους, βραβεύθηκε με άριστα κατά την τελική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χρηματοδότησε το φιλόδοξο πρόγραμμα με 10,5 εκατ. ευρώ. Μπορεί το πρόγραμμα επισήμως να ολοκληρώθηκε και το στοίχημα εν πρώτοις να κερδήθηκε, όμως οι επιμέρους επιστημονικές ομάδες δεν εφησυχάζουν. «Συνεχίζουμε από κοινού με τους Ελληνες εταίρους, τους Γερμανούς από το Ζάαρλαντ και την ολλανδική εταιρεία Philips», απαντά ο δρ Σταματάκος.

Οι κλινικοί γιατροί διατύπωσαν πραγματικά κλινικά προβλήματα. «Ο Γερμανός καθηγητής Παιδιατρικής Ογκολογίας Νόρμπερτ Γκραφ θα ήθελε να ξέρει για κάθε παιδί με νεφροβλάστωμα εάν είναι προτιμότερο να του χορηγηθεί χημειοθεραπεία και μετά να ακολουθήσει η χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή η αντίστροφη διαδικασία», μεταφέρει ο δρ. Σταματάκος ένα σύνηθες δίλημμα των θεραπόντων γιατρών. «Εχοντας υπόψη συγκεκριμένα σενάρια των κλινικών ιατρών, οι ερευνητές που δραστηριοποιούμαστε στη μαθηματική και μέσω υπολογιστή προσομοίωση καρκινικών όγκων, αναπτύξαμε καινοτόμα υπερμοντέλα που απαντούν σε ένα τέτοιο ερώτημα», εξηγεί ο δρ Σταματάκος, ο οποίος υπήρξε ο συντονιστής του CHIC.

«Τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που “γεννήθηκαν” από το ερευνητικό μας πρόγραμμα είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά φιλικά στη χρήση για τον κλινικό γιατρό», διαβεβαιώνει. Εως τώρα έχουν δημιουργηθεί υπερμοντέλα και ογκοπροσομοιωτές για νεφροβλάστωμα, μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα, καρκίνο του προστάτη και γλοιοβλάστωμα. Μοντελοποιήθηκαν επίσης θεραπευτικές μέθοδοι, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία και οι συνδυασμοί αυτών. «Αλλοι τύποι όγκων που έχουν προσομοιωθεί σε προηγούμενα προγράμματα και για τους οποίους συνεχίζεται η έρευνα είναι ο καρκίνος του μαστού, η οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας».

Ορίζοντας δεκαετίας

Η ερευνητική ομάδα φιλοδοξεί ότι τα υπερμοντέλα και οι ογκοπροσομοιωτές θα εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα, αισίως σε ορίζοντα δεκαετίας. «Οι πιλοτικές εφαρμογές ξεκινούν στη Γερμανία και στην Ιταλία και μόλις πιστοποιηθούν, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλο τον κόσμο», σημειώνει ο δρ Σταματάκος, ο οποίος δεν κρύβει την αισιοδοξία του. «Ούτως ή άλλως, ο χαρακτηρισμός “επάρατος νόσος” είναι ατυχής, καθώς σε σημαντικό αριθμό περιστατικών επιτυγχάνεται η ίαση», υποστηρίζει ο ίδιος, «εμείς εστιάσαμε την έρευνά μας σε είδη καρκίνου στα οποία τα θεραπευτικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα δεν είναι τα επιθυμητά».

Η μεγάλη πρόοδος στις θεραπείες μαζί με τη συστηματική έρευνα και τη διεπιστημονική συνεργασία αναπτερώνουν τις ελπίδες όλων των εμπλεκομένων. Αλλωστε, ο τομέας της In Silico Ογκολογίας είναι πολλά υποσχόμενος, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ εισήγαγε στο Πρόγραμμα Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών Σπουδών μάθημα με τίτλο «Πολυκλιμακωτή προσομοίωση της ασθένειας του καρκίνου και In Silico Ιατρική», το οποίο αποτελεί ελληνική «πρωτιά». Εξάλλου και η θεμελίωση του όρου In Silico Ογκολογία αποδίδεται σε επιστημονική δημοσίευση το 2002 του δρος Σταματάκου του ΕΜΠ, το οποίο όχι τυχαία υπενθυμίζει φέτος, την 180ή επέτειο από την ίδρυσή του, ότι βρίσκεται πάντοτε στην αιχμή της τεχνολογίας.


Πηγή: skai.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες θερμίδες περιέχει ένα ποτήρι κρασί; Ένα μικρό ποτήρι μπύρα ή το αγαπημένο σας κοκτέιλ; Ίσως περισσότερες από όσες φαντάζεστε.


Η γενική αρχή είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός ποτού, τόσο περισσότερες είναι και οι θερμίδες του.

Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατάλληλη πρόσληψη θερμίδων είναι μόνο μία πτυχή μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Στην περίπτωση του αλκοόλ, η κατανάλωση του οποίου θα πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και με μέτρο για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών στους ίδιους μας τους εαυτούς αλλά και σε τρίτους, η θερμιδική πτυχή μπορεί να μην είναι η πιο σημαντική αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα.

Η ιστοσελίδα drinkaware δημιούργησε έναν διαδικτυακό υπολογιστή, ο οποίος υπολογίζει τις θερμίδες που εμπεριέχονται σε διάφορα αλκοολούχα ποτά που καταναλώσαμε, συν το ισοδύναμο τους σε φαγητό, έτσι ώστε να καταλάβουμε επακριβώς πόσες θερμίδες «πίνουμε». Μαζί περιγράφεται και ο χρόνος άσκησης που απαιτείται για να χάσουμε αυτές τις πρόσθετες θερμίδες.

Για παράδειγμα:

• ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας, 568ml, περιεκτικότητας 4,0% περιέχει 182 θερμίδες, που αντιστοιχούν σε 0,6 μπέργκερ ή 18 λεπτά τρέξιμο.

• σ' ένα μικρό μπουκάλι μπύρας των 330ml και περιεκτικότητας 5,0% αντιστοιχούν 142 θερμίδες, δηλαδή 0,5 μπέργκερ ή 14 λεπτά τρέξιμο.

• ένα μεγάλο ποτήρι μηλίτη των 568ml και με περιεκτικότητα αλκοόλ 4,5%, περιέχει 216 θερμίδες, ισοδύναμες με 0,7 μπέργκερ ή 22 λεπτά τρέξιμο.

• ένα ποτήρι κρασί, 175ml, περιεκτικότητας 13,0% περιέχει 159 θερμίδες, που αντιστοιχούν σε 0,5 μπέργκερ ή 16 λεπτά τρέξιμο ή με έναν καφέ λάττε κανονικού μεγέθους.

• σ' ένα ποτήρι σαμπάνιας, 125ml, περιεκτικότητας 12,0% εμπεριέχονται 89 θερμίδες, ισοδύναμες με 0,3 μπέργκερ ή 9 λεπτά τρέξιμο ή με ένα μπισκότο σοκολάτας.

• ενώ ένα μονό ποτό των 25ml και περιεκτικότητας αλκοόλ 40% περιέχει 61 θερμίδες, που αντιστοιχούν σε 0,2 μπέργκερ ή 6 λεπτά τρέξιμο.


• Tέλος, σ' ένα μπουκάλι αλκοολούχου αναψυκτικού των 275ml, περιεκτικότητας 4,0% ισοδυναμούν 170 θερμίδες, δηλαδή 0,6 μπέργκερ ή 17 λεπτά τρέξιμο.

ή ένα κομμάτι κέικ.

Το Drinkaware συνιστά η κατανάλωση ποτού τόσο για άντρες όσο και για τις γυναίκες να μην ξεπερνά τις 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε 6 μεγάλα ποτήρια μπύρας (4%) ή 6 ποτήρια κρασί (13%) ή 14 μικρά ποτήρια ποτού (40%).


Πηγή: skai.gr

 

Οι περισσότεροι δεν χρειαζόμαστε έρευνες για να πειστούμε ότι το σεξ κάνει καλό. Μας αρέσει, μας φτιάχνει τη διάθεση, μας χαλαρώνει, αλλά και σύμφωνα με μελέτες κάνει καλό στην υγεία μας.

Σε γενικές γραμμές το σεξ γυμνάζει το σώμα, μειώνει το στρες, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει την ψυχολογία μας και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας.

Πολλοί μάλιστα το θεωρούν ένα από τα μυστικά της μακροζωίας. Μελέτες έδειξαν ότι η αυξημένη συχνότητα των ερωτικών επαφών (3 φορές την εβδομάδα) συσχετίζεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με όσους έχουν λιγότερες επαφές (π.χ. 2 φορές την εβδομάδα).

Κατά καιρούς, λοιπόν, πραγματοποιούνται διάφορες έρευνες γύρω από το σεξ, αλλά αξίζει να δώσουμε προσοχή σε μια πρόσφατη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Cardiology, η οποία δίνει έμφαση στα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν μετά από ένα διάστημα αποχής από το σεξ.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Μια από τις κλασσικές συνήθειες που κάνετε το βράδυ είναι να τσεκάρετε το ξυπνητήρι στο κινητό μας. Πέφτετε, κοιμάστε και ξυπνάτε. Για την ακρίβεια ξυπνάτε πριν ακούσετε τον συνηθισμένο ήχο.

Κοιτάτε το κινητό και βλέπετε πως ξυπνήσατε μερικά λεπτά νωρίτερα. Το έχετε ξαναπάθει αρκετές φορές και λέτε το κλασσικό «συνήθεια».... και όντως αυτό είναι!

Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς παίζει πιο επιστημονικά!

Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο «κιρκάδιος ρυθμός». Είναι ουσιαστικά ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι που ελέγχεται από ένα μέρος του υποθαλάμου στον εγκέφαλο, που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας.

Εάν πηγαίνετε στο κρεβάτι και ξυπνάτε την ίδια ώρα, το σώμα σας έχει συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ο κύκλος του ύπνου, επίσης, ρυθμίζεται από ορισμένες πρωτεΐνες, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται και μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Αν ακολουθείτε μια ρουτίνα, το σώμα σας μαθαίνει να αυξάνει τα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών, την ώρα που χτυπά το ξυπνητήρι. Οι πρωτεΐνες θα αρχίσουν να αυξάνονται μία ώρα πριν ξυπνήσετε και ως εκ τούτου σηκώνεστε πριν το ξυπνητήρι.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Οι γυναίκες αναζητούν το μαγικό εκείνο συστατικό ή προϊόν που θα κάνει την επιδερμίδα τους να δείχνει φρέσκια και νεανική.

Γι’ αυτό άλλωστε σπαταλούν ένα σωρό χρήματα σε κρέμες, σέρουμ και ειδικές περιποιήσεις προσώπου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως δύο προϊόντα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι μπορούν να περιορίσουν τις ρυτίδες.

Το μυστικό είναι η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

Οπως υποστηρίζει ομάδα μελετητών στο Πανεπιστήμιο του Exeter, και τα δύο αυτά προϊόντα βοηθούν στην αναζωογόνηση των παλαιών κυττάρων, κάνοντας τις γυναίκες να φαίνονται νεότερες.

Τα τρόφιμα είναι πλούσια σε φλαβονοείδη, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους.

«Οταν είδα ορισμένα κύτταρα να αναζωογονούνται δεν το πίστευα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Ευα Λατόρε, που συμμετείχε στην έρευνα. «Τα παλιά κύτταρα έμοιαζα με νέα. Ηταν σαν μαγεία. Επαναλάβαμε τα πειράματα αρκετές φορές και σε όλες ξαναγεννήθηκαν. Είμαι ενθουσιασμένη από τα αποτελέσματα της έρευνας», προσθέτει.

Πηγή: iefimerida.gr